اسناد، ایمیلها و مصاحبهها نشان میدهد که مقامات اسرائیلی بیش از یکسال قبل از وقوع حمله ۷اکتبر، از طرح آنها با خبر بودهاند. اما مقامات نظامی و اطلاعاتی اسرائیل این طرح را بلندپروازانه دانسته و اجرای آن را برای حماس بسیار دشوار تلقی کرده بودند.
جنگ اخیر میان اسرائیل و حماس در واقع سه جنگ است: جنگ بین یهودیان اسرائیل و فلسطینیان که توسط حماس تشدید شده، جنگ در جوامع اسرائیلی و فلسطینی بر سر آینده و جنگ بین ایران و نیروهای نیابتی اش و آمریکا و متحدان اش.
رویکرد تاکتیکی منضبط جنبش حماس، بهویژه گردانهای شهید عزالدین القسام، شاخه نظامی این جنبش در مدیریت روند تبادل اسرا، کنجکاویها و علامت سوالهای زیادی را برای بسیاری از محافل نظارتی و سیاسی و به ویژه سرویسهای امنیتی و اطلاعاتی رژیم صهیونیستی ایجاد کرده است.
فعلا نیازی به بررسی جزییات آتش بس نیست، آنچه اهمیت دارد نفس پدیده آتشبس است. تا به حال هرگاه سخن از آتشبس گفته میشد. اسراییل بیدرنگ و با خشونت و صراحت رد میکرد. نتانیاهو و وزیر جنگ او گالانت میگفتند: تا قبل از آزادی بدون قید و شرط همه گروگانها آتشبسی نخواهد بود. گالانت گفت: «حماس دو راه در پیش دارد، تسلیم بیچون و چرا و حذف از صحنه غزه یا قتل....
دیپلمات بازنشسته و سفیر پیشین ایران در اردن، گفت: ببعد از حمله ۷ اکتبر حماس به اسراییل، بمباران وحشیانه غزه توسط اسراییل و کشتاری که تا به امروز بیش از چهارده هزار و پانصد قربانی برجای گذاشته که بخش عمدهای از آنها نیز کودک هستند؛ بعید است مسائل منطقه و حتی روابط میان کشورهای منطقه بسان گذشته شود. این جنگ غزه سرآغاز تحولات زیادی در آینده خواهد بود ...
رهبر معظم انقلاب با اشاره به حوادث و تحولات فلسطین تاکید کردند: اگر بخواهم به شما ورزشکارها درباره این حوادث اخیر یک جمعبندی ارائه بدهم، آن جمله این است، رژیم صهیونیستی در طوفان الاقصی ضربه فنی شد.
جنبش حماس در بیانیهای تاکید کرد که بعد از مذاکرات سخت و پیچیده که روزهای زیادی زمان برد به یاری خداوند و تلاشهای گسترده قطری و مصری به توافق آتش بس انسانی (آتش بس موقت) به مدت چهار روز دست یافتیم.
«اریک اشمیت»، «رونن برگمن» و «آدام گلدمن» در گزارش ۱۸نوامبر در نیویورکتایمز نوشتند، اسرائیل مدتهاست حماس را به استفاده از غیرنظامیان بهعنوان سپر انسانی در نوار پرجمعیت غزه متهم میکند و میگوید این گروه تاسیسات نظامی زیرزمینی را در نزدیکی خانهها، مدارس، مساجد و بیمارستانها در سراسر غزه مستقر کرده است.
۴۰ روز پس از آغاز نبرد طوفان الاقصی در ۷ اکتبر، اطلاعات بیشتری از ضربه غافلگیرکننده حماس به رژیم صهیونیستی به دست آمده که یک نمونه آن، به سامانه پدافندی گنبد آهنین بر می گردد.
ارتش اسرائیل ویدئوهایی را منتشر کرد که مدعی است لحظه تخریب تونلهای حفر شده توسط حماس در نوار غزه را نشان میدهد. روز سهشنبه، ارتش اسرائیل ویدئویی را منتشر کرد و گفت که نیروهای ارتش اسرائیل در حال تخریب تونلهای ساخته شده توسط حماس در شمال نوار غزه هستند. این ویدئو نشان میدهد که سربازان قبل از ورود برای بازرسی منطقه درخواست حمله هوایی میکنند. ...
ارتش اسرائیل مدعی شد که نیروهای زمینی آن شب گذشته کنترل یک پایگاه حماس در غزه را به دست گرفتهاند. ارتش اسرائیل در پستی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که این پایگاه دارای «پستهای دیدهبانی، امکانات آموزشی برای عوامل تروریستی و همچنین تونلها» بوده است. به گفته ارتش اسرائیل در حین کنترل این پایگاه حماس تعدادی از نیروهای این گروه نیز کشته شدهاند. ارتش ...
نصرالله در آخرین بخش از سخنرانی اش به این سوال که آیا حزب الله وارد جنگ خواهد شد پاسخ داد و گفت که حزب الله از یک روز بعد از آغاز عملیات حماس، یعنی از ۸ اکتبر (۱۶ مهر ماه) وارد جنگ شده و ضربههای سختی به ارتش صهیونیستی وارد آورده بطوری که رژیم وادار شده حدود ۳۰ درصد از نیروهای خود را در جبهه شمالی متمرکز کند و تلفات زیادی را متحمل شود.
سخنان نصرالله، چون همیشه معنادار و منطبق با واقعیات و نه براساس احساسات طرح شد. برای درک بیشتر موضوع خوب است تحولات جنگ ٢٠٠٦ و مواضع او در جریان و پس از جنگی که دستاوردهای مهمی برای حزبالله و مقاومت در منطقه داشت دوباره مرور شوند.