به گزارش پایگاه خبری تحلیلی
۲ فوریت، در گزارش نیویورکتایمز به ماکتهایی اشاره شده که از نوع جنگنده سوخو۳۵ روسی است که برای آمادهسازی پایگاه هوایی مورد استفاده قرار گرفتهاند. در ادامه گزارش ادعا شده است: در ۷فوریه، ایران از یک پایگاه جدید زیرزمینی نیروی هوایی به نام «عقاب۴۴» در یک ویدئوی شیک رونمایی کرد.
به گزارش دنیای اقتصاد، روی دیوار سرنخی بود که در دید ساده پنهان شده بود: پوستری با تصاویری از جتهای جنگنده. یکی بهطور خاص برجسته شده است. این هواپیما در جلو و مرکز قرار دارد و به شکل یک جت نظامی پیشرفته است که ایران در حال حاضر آن را ندارد؛ اما مقامات میگویند روسیه در حال فروش آن به آنها است.
براساس این گزارش، از سپتامبر۲۰۲۲، یعنی از حدود ششماه پیش، مقامات نظامی و سیاسی ایران خرید احتمالی ۲۴فروند سوخو۳۵ را اعلام کرده بودند. گفته شده است ورود این جنگندههای روسی مهمترین گام برای ارتقای ناوگان جنگندههای نیروهای هوایی ایران در دهههای اخیر است.
با این حال روسیه این قرارداد را تایید نکرده است؛ اما جزئیات موجود در ویدئو و تصاویر ماهوارهای نشان میدهد که ایران حداقل در حال آمادهسازی برای ورود هواپیماها است که مقامات معتقدند اواخر سال جاری میلادی رخ خواهد داد. این مهمترین ارتقای ناوگان جنگنده قدیمی این کشور در دهههای اخیر خواهد بود. «کریس بیگرز»، تحلیلگر تصاویر و مدیر ارشد برنامه «هاکای۳۶۰» در گفتگو با نیویورکتایمز وجود ماکت هواپیماهای سوخو۳۵ را در پایگاه هوایی ایران تایید کرده است.
در گزارش نیویورکتایمز ارسال جنگندههای روسی سوخو۳۵ بهعنوان نشانه روشنی از افزایش و نزدیکی همکاریهای نظامی و دفاعی ایران و روسیه عنوان شده و در ادامه این روزنامه مدعی شده است که محل پایگاه مورد نظر برای این جنگندهها نیز در منطقهای کوهستانی در جنوب استان هرمزگان و در ۱۰۰مایلی شمال تنگه هرمز عنوان شده است.
پیش از این نیز، «آنتونی بلینکن»، وزیر امور خارجه آمریکا پس از سفر به سرزمینهای اشغالی در ماه گذشته به خبرنگاران گفته بود که تلآویو و ایالات متحده بهطور جدی از همکاری دفاعی روسیه و ایران نگران هستند. این دیپلمات ارشد آمریکایی در جریان سفر رسمی خود به بیتالمقدس در جمع خبرنگاران مدعی شد که روسیه و ایران ظاهرا در حال تبادل تسلیحات پیشرفته هستند. او مدعی شد: «ایران نه تنها تجهیزات نظامی پیشرفتهای را در اختیار روسیه قرار میدهد، بلکه روسیه نیز به نوبه خود همین کار را با ایران انجام میدهد که البته نگرانی ما و اسرائیل واقعی است.»
وی افزود: «بنابراین ما و طرف اسرائیلی گفتگوهایی درباره مقابله با اقدامات ایران در منطقه یا فراتر از منطقه انجام دادیم و در این زمینه با هم همکاری خواهیم کرد.»
مسکو و تهران بارها گزارشها مبنی بر ارسال پهپادهای ایرانی به روسیه برای استفاده در اوکراین را رد کردهاند. دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، چنین گزارشهایی را «داستانهای ساختگی» خوانده و تاکید کرده است که ارتش روسیه از پهپادهای تولید داخلی استفاده میکند. این در حالی است که وزارت بازرگانی آمریکا سه هفته پیش به بهانه کمک به روسیه علیه ۷ نهاد ایرانی محدودیتهای صادراتی اعمال کرد. وزارت بازرگانی آمریکا با انتشار بیانیهای از افزودن نام ۷نهاد ایرانی به فهرست محدودیتهای صادراتی این کشور به بهانه کمک به روسیه خبر داد.
بیانیه مذکور مدعی است که پهپادهای ایرانی به روسیه منتقل میشوند تا در عملیات ویژه مسکو در اوکراین بهکار گرفته شوند و این اقدام مغایر با امنیت ملی و منافع سیاست خارجی آمریکا است. دولت بایدن روابط نزدیکتر بین دو کشور را «مضر» توصیف کرده و گفته که معتقد است ایرانیها هماکنون در حال آموزش درباره هواپیمای جدید هستند. جان کربی، سخنگوی کاخ سفید در نشست خبری دسامبر گفت: «این هواپیماهای جنگنده نیروی هوایی ایران را نسبت به همسایگان منطقهای آن بهطور قابل توجهی تقویت خواهند کرد.»
در روزنامه نیویورکتایمز همچنین به محل این پایگاه زیرزمینی نیز اشاره شده و آن را نقطهای خاص و حیاتی خوانده است. به گفته این روزنامه پایگاه نیروی هوایی در منطقه کوهستانی در جنوب استان هرمزگان ایران، تنها در ۱۰۰مایلی شمال تنگه هرمز، یک آبراه استراتژیک که برای عرضه جهانی نفت حیاتی است، قرار دارد. این روزنامه مدعی شده است که بررسی تصاویر ماهوارهای تاریخی این منطقه نشان داد که فعالیتها در اوت۲۰۱۳ آغاز شد و کار حفاری در تاسیسات زیرزمینی تا اوایل سال۲۰۱۴ قابل مشاهده بود.
از فوریه۲۰۲۳، پنج ورودی تونل منتهی به پناهگاههای زیرزمینی قابل مشاهده بود. یک کارشناس در این روزنامه مدعی شده است که همکاری روسیه و ایران میتواند بخش بزرگتری از یک همکاری دفاعی باشد. به ادعای این روزنامه همکاری این دو میتواند به صدور هواپیماهای پیشرفته و سامانه دفاعی اس۴۰۰ منتهی شود.
انتهای پیام/.